Dit zijn de meestgestelde vragen over het pensioenoverzicht.
U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht. Als u niet meer deelneemt aan onze pensioenregeling krijgt u vanaf 2019 ook ieder jaar een pensioenoverzicht.
Uw pensioenoverzicht is gebaseerd op de gegevens die op 31 december bij ons bekend waren.
Ja. Als u bij meerdere pensioenfondsen pensioen hebt opgebouwd, krijgt u meerdere pensioenoverzichten. Op uw pensioenoverzicht ziet u van welk pensioenfonds u het pensioenoverzicht hebt gekregen.
Het kan zijn dat uw salaris lager is geworden. Bijvoorbeeld omdat u minder uren bent gaan werken. Het te bereiken pensioen is een indicatie van het pensioen dat u krijgt als u met pensioen gaat. Wij gaan er hierbij vanuit dat uw situatie niet verandert.
Het pensioen dat u door waardeoverdracht erbij hebt gekregen, staat niet apart vermeld op uw pensioenoverzicht. De waardeoverdracht is verwerkt in uw pensioenoverzicht als u van ons een bevestiging hebt gekregen. Hebt u nog geen bevestiging gekregen? Dan is uw verzoek nog niet verwerkt in onze administratie.
Nee. U vindt het pensioen voor uw ex-partner niet terug op uw pensioenoverzicht. Het pensioen voor uw ex-partner is van uw pensioen afgehaald als u van ons een bevestiging hebt gekregen. Hebt u nog geen bevestiging gekregen? Dan is de echtscheiding nog niet verwerkt in onze administratie.
Ja, dat klopt. Op uw pensioenoverzicht (UPO) staan uw gegevens per 31 december van het vorige jaar. Op Mijnpensioenoverzicht.nl zijn uw gegevens meestal actueler. Ze worden enkele keren per jaar aangepast.
U kunt inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl met uw DigiD.
Nee, het tonen van scenario’s is een nieuwe manier van communiceren over het pensioen dat u als deelnemer opbouwt via de huidige pensioenregeling óf als u geen deelnemer meer bent heeft opgebouwd via de regeling waaraan u destijds deelnam. In het pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over een nieuwe pensioenregeling. Een nieuwe regeling moet nog uitgewerkt worden en zal pas over enkele jaren ingaan.
Nee, de regeling is niet aangepast. U ziet een inschatting op basis van de huidige regeling.
Het middelste bedrag kunt u gebruiken om na te gaan of het verwachte pensioen voor u genoeg is om van rond te komen. U kunt dit bedrag bijvoorbeeld vergelijken met uw huidige salaris. De andere twee bedragen geven aan in welke richting uw pensioen zich kan ontwikkelen als het erg mee- of tegenzit in de economie. Uw pensioen zal nooit ineens gelijk zijn aan het linker bedrag. Als het langere tijd tegenzit in de economie zal het verwachte pensioen (het middelste bedrag) geleidelijk lager worden. Het is daarom goed af en toe (bijvoorbeeld ieder jaar) naar uw pensioen te kijken, zodat u ziet in welke richting uw pensioen zich ontwikkelt.
Economen hebben nagedacht over wat er in de toekomst kan gebeuren. Zij hebben 2000 toekomstscenario’s bedacht. In elk van die toekomstscenario’s is de rente hoog of laag, vallen de beleggingen mee of juist tegen. En de prijzen stijgen of ze stijgen niet. Vervolgens heeft het Molenaarspensioenfonds berekend hoe hoog uw pensioen uitvalt in elk scenario. In 5% van de toekomstscenario’s kwam de berekening uit op een bedrag dat lager is dan het bedrag als het tegenzit. De kans dat u precies het laagste bedrag krijgt is heel klein. De kans dat u meer krijgt dan het laagste bedrag is 95%.
Het antwoord is misschien bijzonder, want die kans is heel klein. Economen hebben nagedacht over wat er in de toekomst kan gebeuren. Zij hebben 2.000 toekomstscenario’s bedacht. In elk van die toekomstscenario’s is de rente hoog of laag, vallen de beleggingen mee of juist tegen. En de prijzen stijgen of ze stijgen niet. Vervolgens heeft het Molenaarspensioenfonds berekend hoe hoog uw pensioen uitvalt in elk scenario. De gemiddelde uitkomst ziet u in het midden bovenaan. Er is op dit moment 50% kans dat uw pensioen lager uitvalt. En er is op dit moment 50% kans dat uw pensioen hoger uitvalt. De kans dat u precies dit bedrag krijgt is heel klein. Het gaat er vooral om dat u ziet in welke richting uw pensioen zich kan ontwikkelen als het langere tijd mee- of tegenzit.
Economen hebben nagedacht over wat er in de toekomst kan gebeuren. Zij hebben 2.000 toekomstscenario’s bedacht. In elk van die toekomstscenario’s is de rente hoog of laag, vallen de beleggingen mee of juist tegen. En de prijzen stijgen of ze stijgen niet. Vervolgens heeft het Molenaarspensioenfonds berekend hoe hoog uw pensioen uitvalt in elk scenario. In 5% van de toekomstscenario’s kwam de berekening uit op een bedrag dat hoger is dan het bedrag als het meezit. De kans dat u precies het hoogste bedrag krijgt is heel klein. De kans dat u minder krijgt dan het hoogste bedrag is op dit moment 95%.
Het zit tegen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. Het is een mogelijke toekomst waarin de rendementen op de beleggingen lager uitvallen dan verwacht. De rente is bijvoorbeeld lager dan verwacht en de prijzen stijgen harder dan verwacht. We weten niet óf deze situatie zich voor gaat doen. Maar áls deze situatie zich voordoet, dan ziet u bij de linkerpijl wat dit zou betekenen voor uw pensioen.
Stijging of daling van de rente
Als de rente stijgt, dan hoeven wij minder reserves aan te houden voor de toekomst en is de kans groter dat we de pensioenen kunnen verhogen. Daalt de rente, dan moeten we juist meer reserves aan houden.
Beleggingen kunnen hoge rendementen opleveren of juist niet
Wij beleggen de premie voor uw pensioen. We zorgen daarbij dat we de risico’s van het beleggen zo goed mogelijk spreiden. We beleggen voor u bijvoorbeeld een deel in aandelen en een deel in beleggingen die ons een vaste rente opleveren. We kunnen niet alleen kiezen voor beleggingen met een vaste rente, omdat deze beleggingen niet genoeg rendement opleveren om nu en in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. Door te investeren in aandelen en andere beleggingen, zorgen we ervoor dat iedereen gemiddeld twee tot drie keer zijn ingelegde premie terugkrijgt. We weten echter vooraf niet precies wat de beleggingen gaan opleveren. We kunnen een periode hebben met een lage opbrengst of zelfs verliezen op de beleggingen.
De prijzen kunnen hard stijgen of misschien juist dalen
Als de prijzen stijgen, wordt uw pensioen minder waard. U kunt immers minder kopen met hetzelfde bedrag. De invloed van de prijzen op wat u later kunt kopen met uw pensioen hebben we verwerkt in de geschatte pensioenbedragen.
Het zit mee als het economisch gezien veel beter gaat dan verwacht. Het is een mogelijke toekomst waarin de rendementen op de beleggingen hoger uitvallen dan verwacht. De rente stijgt en de prijzen stijgen niet of dalen misschien zelf. We weten niet óf deze situatie zich voor gaat doen maar áls deze situatie zich voordoet, dan ziet u bij de rechterpijl wat dit zou betekenen voor uw pensioen.
Dit heeft te maken met de pensioenregeling. De regeling maakt het mogelijk om de pensioenen te verhogen. In het meest positieve geval wordt uw pensioen ieder jaar per 1 januari verhoogd. De rest van het geld dat het pensioenfonds verdient met de beleggingen, wordt gebruikt om reserves op te bouwen (of bijvoorbeeld de premie te verlagen die u en uw werkgever betalen voor uw pensioen).
Als het economisch gezien erg tegenzit, heeft dit grote gevolgen voor de financiële gezondheid van een fonds. Op een bepaald moment zijn er geen reserves meer en is er (veel) minder geld dan nodig om de pensioenen te kunnen betalen. Als een fonds niet genoeg geld heeft om de opgebouwde pensioenen te kunnen uitkeren, moeten de pensioenen verlaagd worden. Het bedrag als het tegenzit is uw pensioen als het pensioenfonds de pensioenen één of meerdere keren heeft moeten verlagen.
Ja, die kans is er. De drie bedragen zijn berekend op basis van 2.000 mogelijke ‘toekomsten’ (scenario’s). We hebben uw pensioen berekend in elk scenario. In 5% van de scenario’s komt uw pensioen lager uit dan het bedrag dat u links ziet staan. In 5% van de scenario’s komt uw pensioen hoger uit dan het bedrag dat u rechts ziet staan. Zoals het er nu naar uitziet is er 90% kans dat uw pensioen uitkomt op een bedrag tussen het linker- en rechterbedrag.
De overheid heeft ervoor gekozen alleen te laten zien wat er gebeurt met uw (eigen) ouderdomspensioen als het mee- of tegenzit.