Geld wordt elk jaar meestal minder waard. U kunt met hetzelfde geld in 2022 minder kopen dan in 2021. Dit heet inflatie. Stichting Molenaarspensioenfonds probeert daarom jaarlijks de pensioenen te verhogen. Een verhoging heet toeslag of indexatie.
Toeslagverlening lukt niet altijd
Onze beleidsdekkingsgraad moet minstens 111,6% zijn. Wij mogen uw pensioen dan voor een deel verhogen. Is de beleidsdekkingsgraad hoger? Dan mogen wij uw pensioen voor een deel of helemaal verhogen. Dit geldt sinds 2015. De bovengrens kan veranderen. Bijvoorbeeld als de rente verandert.
Daarnaast mag toeslagverlening sinds 2015 alléén als we verwachten dat dit in de jaren daarna ook kan. Dit betekent dat we meer geld nodig hebben om uw pensioen te kunnen verhogen. En verhogingen vallen lager uit dan vóór 2015.
Er is elk jaar een maximum
Dit heet onze ambitie. Onze ambitie is de stijging van de prijzen. Is die 1,5%? Dan stijgt uw pensioen in dat jaar maximaal met 1,5%. We kijken naar de stijging van de prijzen over de maanden oktober tot oktober in het vorige jaar. Die cijfers krijgen we van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We gaan uit van de Consumentenprijsindex alle huishoudens afgeleid.
Voorwaardelijkheid
De toekenning van een verhoging van de pensioenrechten en pensioenaanspraken is voorwaardelijk. Er bestaat geen recht op een jaarlijkse toeslag. Het bestuur bepaalt elk jaar of de financiële situatie goed genoeg is om een toeslag te kunnen geven.
Voor de voorwaardelijke toeslagverlening is geen reserve gevormd en wordt geen premie betaald. In het verleden verleende verhogingen geven geen zekerheid over toeslagen in de toekomst.