Gepubliceerd op 17 juni 2024

Werkgevers en werknemers maken voorlopige afspraken over het nieuwe pensioen

Samen met werkgevers- en werknemersorganisaties maakte de overheid nieuwe afspraken over pensioen. Dit was nodig omdat onze arbeidsmarkt sterk veranderde sinds de eerste afspraken over ons pensioen werden vastgelegd. Mensen wisselen bijvoorbeeld vaker van baan en ze leven langer.

Dit vraagt om flexibelere regels. De nieuwe afspraken staan in de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp), die in 2023 inging. Vanaf 1 januari 2028 moeten alle pensioenen aan de nieuwe regels voldoen. Ook uw pensioen verandert hierdoor: er komt een nieuwe pensioenregeling. 

Voorlopige afspraken
Werkgevers en werknemers in de graanbewerkende en -verwerkende bedrijven zijn ver in het maken van afspraken over de invulling van de nieuwe pensioenregeling. De werkgevers en werknemers noemen we ook wel sociale partners. In de overleggen zijn de vakbonden CNV en FNV betrokken. Bent u lid, dan vertegenwoordigen zij u in deze gesprekken. Ook de werkgeversorganisatie Nevedi is aangesloten.

Het fonds is hierbij nauw betrokken. De sociale partners hebben twee belangrijke keuzes gemaakt en leggen deze nu aan hun achterban voor. Zij kozen voor een solidaire premieregeling en om de bestaande pensioenen mee te nemen naar het nieuwe pensioen.

Solidaire premieregeling
In de nieuwe wet staat hoe werknemers in Nederland in de toekomst pensioen kunnen opbouwen. Er is keuze uit twee soorten regelingen. De sociale partners kozen voor een solidaire premieregeling (SPR). Ze kozen hiervoor omdat hierbij de nadruk ligt op stabielere uitkeringen en het delen van risico’s. Dit lijkt het meeste op de bestaande pensioenafspraken.

Bij deze regeling is er één gemeenschappelijk beheerde pot met geld, waarin iedere deelnemer, oud-deelnemer en pensioengerechtigde een eigen aandeel (de persoonlijke pensioenpot) heeft. Gaat u met pensioen, dan wordt uw deel omgezet in een pensioen. Dit krijgt u zolang u leeft. Hieronder leest u drie kenmerken van het nieuwe pensioen.

Beleggingen
In de nieuwe regeling geven deelnemers via deelnemersonderzoeken hun risicovoorkeur aan voor de beleggingen. Het fonds past de beleggingen hierop aan per deelnemersgroep. Zo kan het voor jongere deelnemers veelal meer risico nemen. Als u jong bent, dan heeft u nog meer tijd om verliezen goed te maken. Bent u al wat ouder, dan geldt dat er steeds een stapje minder risico wordt genomen, hoe dichter u bij uw pensioen komt. Dit is om ervoor te zorgen dat uw pensioen niet te veel meer schommelt.

Uw pensioen beweegt mee met de economie
Uw pensioen beweegt met het nieuwe pensioen waarschijnlijk meer mee met de economie dan u nu gewend bent. Gaat het goed, dan stijgt uw pensioen sneller. Gaat het minder goed, dan kan het dalen. Hoeveel pensioen u uiteindelijk krijgt, staat nu nog niet vast. Dit hangt bijvoorbeeld samen met de rendementen op de beleggingen van uw deel van het vermogen en de rente op het moment dat u met pensioen gaat. 

Tegenvallers samen opvangen
In deze pensioenregeling vangt u tegenvallers voor een deel samen met andere deelnemers op. Daarom heet het ook de solidaire pensioenregeling. Dit is bijvoorbeeld als de beleggingen tegenvallen. Hiervoor zet het pensioenfonds speciaal geld opzij zodat de (toekomstige) uitkeringen zo stabiel mogelijk blijven. Dit is de solidariteitsreserve.

Bestaande pensioenen gaan mee
Al het pensioen dat tot nu toe is opgebouwd gaat mee naar de nieuwe regeling. Dit geldt ook voor de pensioenen die wij nu uitbetalen. Zo blijven de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ pensioenen in één pot bij elkaar. We rekenen het ‘oude’ pensioen dan om naar ‘nieuw’ pensioen, onder de nieuwe regels.

Pensioen voor uw nabestaanden
In de nieuwe regeling blijft er pensioen voor uw partner en kinderen als u overlijdt. Wij informeren u hier op een later moment verder over.

De volgende stappen
De sociale partners en het fonds willen het nieuwe pensioen op 1 januari 2026 in laten gaan. Voor die tijd zal er nog veel gebeuren. Hieronder ziet u welke data voor u belangrijk zijn.

 

Wat 

Wanneer 

Alle afspraken tussen sociale partners definitief  

1 juli 2024 

Aanpak van invoeren nieuwe afspraken bekend 

1 december 2024 

Invoeren nieuwe afspraken in administratie 

jan – dec 2025 

Het nieuwe pensioen gaat in 

1 januari 2026